Kdo zabil Daga Hammarskjölda? " /> Kdo zabil Daga Hammarskjölda? | Artcam Films
Menu
7/5/2020

Kdo zabil Daga Hammarskjölda?

 

1. září 1961 došlo poblíž města Ndola v Rhodésii (dnešní Zambii) k letecké nehodě. Při pádu letadla DC-6 zahynula posádka a všichni pasažéři. A mezi nimi i jeden vrcholný politik a významný diplomat, švédský tajemník OSN Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld. Jeho smrt je jednou z velkých záhad 20. století. S oficiální verzí, že letadlo šlo k zemi vinou špatné pilotáže, celá řada lidí nesouhlasí. Nikdo se k odhalení pravdy nedostal tak blízko jako švédský detektiv Göran Björkdahl a dánský novinář, komik a filmař Mads Brügger ve filmu Odložený případ Hammarskjöld. 

 

Göran se smrtí svého krajana zabývá už dlouhá léta, posledních šest let jeho pátrání sledoval s kamerou Mads, který coby dokumentarista proslul rafinovanými akcemi v nebezpečném prostředí. Do Severní Koree pronikl s dvojicí dánských komiků korejského původu a nechal se dobrovolně zapojit do manipulativního ideologického procesu, jehož výsledkem bylo krajně stupidní propagandistické vystoupení a také dokument Rudá kaple (2009), zachycující práci severokorejského stroje na štěstí a poslušnost.

 

„Tenká hranice mezi recesí a sebevražedným rizikem,

mezi humorem a investigativním pátráním, je pro Dána typická.“

 

O dva roky později uvedl Dán film Ambasador s ještě mnohem nebezpečnější myšlenkou. Přes překupníky si Brügger opatřil falešné diplomatické doklady a jako ambasador Libérie odlétá do Středoafrické republiky. Oficiální záminkou cesty je založení továrny na zápalky, neoficiální mise zní stejnou měrou šíleně jako odvážně. Mads Brügger chce proniknout do obchodu s tzv. krvavými diamanty, tedy drahými kameny, které jsou těženy v drastických podmínkách, často za využití dětských dělníků, a do světa se dostávají ilegálně, často prostřednictvím falešných diplomatů, mezi než se Mads za několik desítek tisíc dolarů zařadil. A nutno říct, že velmi úspěšně. Podaří se mu navázat čilé vztahy s kolegy, setkat se s vrcholnými představiteli Libérie a nakonec se skutečně dostat až k diamantům. V té chvíli už se ale fraška dávno mění ve hru o přežití a dánskému dokumentaristovi hrozí smrt... Tenká hranice mezi recesí a sebevražedným rizikem, mezi humorem a investigativním pátráním, je pro Dána typická. 

 

Jeho zbrusu nové pátrání v srdci africké temnoty se na první pohled tak riskantně nejeví. Dag Hammarskjöld je po smrti téměř 60 let. Stopa dávno vychladla, důkazy se zdají být vyčerpané. Generální tajemník OSN byl sice ve své době hodně kontroverzní figurou, neboť významně podporoval boj afrických národů za samostatnost a kritizoval korporace i koloniální mocnosti, ale Studená válka je dávno za námi... Ale co když je jeho záhadná smrt jen prologem ke spiknutí tak temnému, že by dodnes mohlo otřást naší důvěrou v instituce a odhalit doposud neznámou kapitolu z dějin boje o kontrolu nad africkým kontinentem?

 

„Je Hammarskjöldova smrt jen prologem ke spiknutí tak temnému,

že by mohlo otřást naší důvěrou v instituce?“

 

Podobně jako Madse Brüggera i diváky brzy přechází prvotní pobavení. Teorie a výpovědi, s nimiž film přichází, jsou příliš závažné na to, aby se člověk neptal: je to jen bláznivá konspirace, nebo bylo odstranění Daga Hammarskjölda skutečně součástí jednoho z nejtemnějších komplotů 20. století? Nová linie vyšetřování vede do Jižní Afriky, k mysterióznímu spolku, který se skrýval pod zkratkou SAIMR. Jeho údajný velitel vypadá jako zapomenutý padouch z nikdy nenatočené Bondovky, který si dal za cíl vyčistit Afriku a vrátit ji do rukou bílých. A Brüggerovi se vyšetřování i film vymykají z rukou... ale netoužil náhodou autor přesně po tomhle?

 

Odložený případ Hammarskjöld ukazuje, jak těžko zařaditelná může dnes investigativně laděná dokufikce být. Je to podvratná komedie o naší touze věřit skandálním konstrukcím, tomu, že svět ovládají temné síly? Je to působivý špionážní thriller, který, podobně jako před tím Ambasador, odhaluje odporné praktiky západních mocností v Africe, jež je stále koloniálním bojištěm? Nebo je to klasická whodunnit detektivka, v níž se s dvojicí excentrických detektivů ženeme po stopách psychopatického fantoma napojeného na západní tajné služby?

 

Je celkem jedno, z jakého směru k Brüggerovu film přistoupíte. Výsledkem bude vždy neotřelá, cynická, mrazivá a matoucí podívaná. Vyšetřování, jaké jste ještě nikdy neměli tu čest sledovat. S radostí se s vámi o tenhle zážitek podělíme. A pokud nemáte čas jít do kina, nevadí. Odložený případ Hammarskjöld můžete luštit z tepla domova.

 

Tak co? Nejtajemnější vražda 20. století, nebo ten nejpitomější hoax? You decide!

 

Film si přes náš web můžete pustit za lidovou cenu 60 Kč!